De voordelen van trainen in tegenwind

Foto: Wikimedia Commons Martineric. Op een brug kan het ook stevig waaien. Dit is een beroemd punt voor hardlopers, de Verrazano brug tijdens de New York Marathon van 2005.

Het is niet het leukste van ons platte Holland. De tegenwind. Wielrenners roepen wel eens dat er hier geen heuvels zijn maar wel bergen wind. Als hardloper met een keurig recht postuur moet je die natuurkracht ook nog eens splijten. Vervelend, ja, maar het is ook een absoluut trainingsvoordeel. Hoe werkt dat en hoe maakt wind je progressie in trainingen zichtbaar?

Als je een tijd niet gelopen hebt, merk je dat de eerste weken je weer de conditie moet opbouwen. Het is letterlijk bouwen, minuut voor minuut. Iedere week voeg je er weer wat tijd bij. Tegenwind is dan echte lastpost. Uit eigen ervaring blijkt dat stevige tegenwind je ongeveer 5 tot 20 seconden per kilometer extra kosten. Het is niet alleen de koele cijfers van de seconden, het kost je ook veel moeite. Reken maar door als je bijvoorbeeld een 10 kilometer of een halve marathon wedstrijd loopt. Dat is dan veel tijdsverlies.

1) Progressie zichtbaar
In een training is die tegenwind juist een voordeel en geen tijdsverlies. Meet maar hoe goed je loopt in tegenwind. Gister, mooi weer maar toch een behoorlijke wind, maakte de tegenwind de progressie duidelijk. Het was niet meer 5 tot 20 seconden verlies maar eerder enkele seconden tot 10.

2) Veerkracht
Bovendien daagt de tegenwind uit om deze sterk doorheen te komen. Dat is mentaal ook interessant. Je wordt veerkrachtig van die Hollandse blazerij. Als je dan weer een paar weken een goed trainingsritme achter de rug hebt voel je de toegenomen veerkracht. Je kan dat tandje bijzetten in plaats van dat je alleen maar vertraging voelt. Terwijl hardlopers in het buitenland heuvels beklimmen als extra verzwarende omstandigheid, beklimmen wij gewoon die bergen wind.

Duwtje in de rug
Tip: zet een ronde uit waarbij je een aantal kilometer duidelijk tegenwind hebt. Bijvoorbeeld in de polder of bij vlak water. Aan de andere kant van de ronde heb je hopelijk wat zeilers noemen windschaduw of juist een beetje wind mee. Het is tenslotte ook heerlijk als je door je rechte postuur een letterlijk duwtje in de rug krijgt. Altijd fun om dan iets te versnellen.

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts