Meer zout heb je als sporter niet nodig
Je kan stevig trainen. Flink tekeer gaan op je hardloopschoenen, zelfs in warme temperaturen. Toch heb je dan waarschijnlijk niet meer zout nodig. Als hardloper zou je denken dat je dit moet aanvullen na of tijdens je run. De waarheid is dat bijna alle Nederlanders teveel zout eten. Je hebt het al in je.
Nederlanders krijgen gemiddeld 1 kg zout teveel per jaar binnen. Als je denkt dat dat wel meevalt, zet daar dan tegenover dat de medische wetenschap 1 tot 2 gram zout op een dag genoeg vindt voor de doorsnee mens. De Nierstichting start vandaag een campagne tegen al dat zout. Als je wilt weten hoeveel gram jij inneemt, ga dan naar de zoutmeter en doe de test.
“Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen”, meldt de Nierstichting
Maximaal 6 gram
Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of verergeren. Iedereen met een (verhoogd risico op) nierschade is extra gevoelig, zoals mensen met diabetes en hoge bloeddruk. De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 dénkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar de ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet! Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram.
Vaak in producten maar verschillen zijn groot
Slechts 20 procent van al het zout dat je binnenkrijgt voeg je zelf toe aan je eten, tijdens het koken of aan tafel. Zo'n 80 procent zit al in voedingsmiddelen, zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen en sauzen, maar ook in koekjes en gebak. De verschillen tussen merken en varianten zijn echter groot. Etiketten vergelijken en kiezen voor merken of varianten met minder zout, zorgt ervoor dat je minder zout eet. Net als geen kant-en-klare producten gebruiken, maar zelf koken. Ook belangrijk is het vervangen van zoute kant-en-klare kruidenmixen door verse of gedroogde kruiden. Kijk op de Kruidenwijzer van de Nierstichting voor tips en inspiratie.
Het kan toch gebeuren: tekort
Het kan natuurlijk voorkomen dat je als sporter natrium nodig hebt. Het hangt helemaal van de omstandigheden en je voorbereiding af. Ik ken hardlopers die zo goed voor zich zelf zorgen dat ze inderdaad bijna de norm halen. Voor de gewone hardloper die brood, soepen en sauzen eet is er pas in een laat stadium een probleem. Dan ben je waarschijnlijk al meer dan 2 uur aan het sporten in zeer warme omstandigheden waarin je veel vocht verliest. Dan is het oppassen, blijf dan kijken naar de inspanning, de voeding van de afgelopen 24 uur en de duur. Gewoon met een uurtje hardlopen heb je waarschijnlijk geen enkel probleem.
Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops