Welk tempo kies je? Soms is een rustig tempo beter

Foto: Ed Yourdon, Wikimedia Commons

We willen altijd snel gaan. Dat klopt ook wel. Door sneller te lopen leer je ook beter hardlopen. Toch  is dat lang niet altijd slim en handig. Prima als je intervaltrainingen doet of intensieve tempoduurlopen maar het gros van de trainingen zit op een lager niveau. Wanneer is een eenvoudig laag tempo goed? Hoe bepaal je dat?

Ziek, zwak, geen zin
Stel je hebt een tijd niet kunnen hardlopen. Ziek geweest. Misschien een blessure, of even geen zin. Je conditie neemt met enkele procenten per week af als je niet blijft trainen. Stel je loopt 2 weken niet dan zal je zomaar ongeveer een procentje of 10 inleveren op je conditie. Dat loopt snel op. Daarom is het niet slim om meteen weer vol op stoom te trainen als je weer begint.

Ook langzaam maak je jezelf sterker
Met een rustig tempo kom je heel ver. Letterlijk en figuurlijk. Je houdt het goed vol en ondertussen stimuleer je al je spieren weer om sterker te worden. In de herstelfase, ná je training, maakt je lichaam die aanpassing.

Verhouding langzaam - snel
Nu zie je toch al dat ook topatleten kiezen voor veel relatief rustige duurlopen. Je komt vaak de mix van 75 – 25 tegen of van 80 – 20. Daarbij is 75% van de trainingen op een relatief rustig niveau. De overige 25% is intensief. Je rent op een hoog tempo.

Wat is nu een echt rustig tempo voor als je weer begint met hardlopen? Dat is het conversatietempo.

Babbelen
Loop je heel hard dan haal je het niet in je hoofd om wat te vertellen aan je loopmaatjes. Gaat het een tandje lager dan kun je net tussen alle in- en uitademingen enkele woorden roepen. Bij een heel rustig tempo kun je gewoon hele zinnen vormen en alles vertellen. Je kunt converseren.

Fundament leggen
Met dat conversatietempo bouw je je ingedeukte conditie weer goed op. Dit is het fundament waarop je veel later doorbouwt met die 25 tot 20% intensieve trainingen. Maar, maak eerst je hele spierstelsel en hart en longen goed sterk voordat je die stap maakt. Dus met easy kom je ver en uiteindelijk kun je met die basis ook heel snel worden. Je hebt gewoon kracht in je lichaam nodig om bijvoorbeeld een uur te kunnen lopen. Pezen, ligamenten en spieren moeten dat langzaam leren. Dat lukt op een laag inspanningsniveau. Als dat goed zit dan heb je later ook minder risico op blessures.

Het is altijd belangrijk om trainingen in afstand en intensiteit te variëren maar als je echt weer een start maakt, blijf dan even 2 tot 4 weken trainen op het conversatieniveau.

Populaire posts