Winnen belangrijker dan meedoen?

Foto: Rachel Klamer in 2009. Wikimedia Commons Martinp1

Voor Rio is het voor triatlete Rachel Klamer het credo dat winnen deze keer belangrijker is dan meedoen. Dat was vier jaar geleden anders. Deze jonge atlete heeft bergen talent in zich. Het is dan ook begrijpelijk dat ze nu mee wil spelen in de top. Toch is meedoen belangrijker dan winnen.

Voor atleten op het hoogste niveau is winnen bijna alles. Je gaat voor die gouden plak. Dat hoogste treetje op het erepodium. Waarschijnlijk speelt ook de financiële bonus mee. Alles lijkt dus te draaien om die hoogste plek. Op de top van alles en iedereen.

Nee, het gaat om die andere kwaliteit
Nee, daar gaat het niet om. Rachel Klamer bezit nog iets. Ze wil eigenlijk geen dag voorbij laten gaan zonder dat ze op de fiets zit. De ene keer racend, de andere keer crossend door het bos. Als de pedalen maar draaien. Ze heeft er zin in. Lekker rondscheuren. Iedere dag hardlopen, zwemmen en fietsen.

Fundament leggen
In Rio wil ze graag op het podium staan maar het fundament is gevormd door dat enorme plezier in de sport. Zonder die basis kom je er nooit. Prof of amateur, het spelletje moet je leuk vinden anders red je het niet.

Ik verwacht veel van Klamer. Ja, het kan haar dag niet zijn. Of een mini technisch probleem die haar van een medaille afhoudt. Toch hoop ik dat ze ook daarna veel plezier in de sport houdt. Tenslotte is de wedstrijd in Rio maar één dag, 2 uur strijden om de medailles. Daarna zal ze in alle andere werelddelen nog heel veel winnen vermoed ik.

Populaire posts