Hardlopen en heel blijven = minder intensief trainen

Foto: Wikimedia Commons, Brandon Wiggins

Hoe blijf je gezond? Onder meer doordat je hardloopt. Je bent heel goed bezig. Het risico op ziek worden ligt in de ratio hoe hard je traint. Want heel intensief trainen, geeft tijdelijk een slechter functionerend immuunsysteem. Nu hoor ik je al denken; “maar ik train voor een wedstrijd”.

Om gezond te blijven is hardlopen uitstekend. Je bouwt door sporten aan je weerstand. Bovendien is het waarschijnlijk extra gezond dat je ook een aantal uren lekker in de buitenlucht bent. Frisse lucht plus werken aan je duurvermogen, levert een lichaam op dat beter tegen virussen kan.

Maar dan komt het; té intensief trainen heeft een voor vele uren een negatieve invloed op je immuunsysteem. Even staat de deur nog wat verder open voor die vervelende verkoudheden. Mijn ervaring is dat vooral de dag waarop je traint, je extra gevoelig bent voor virussen. Meestal is na een goede nachtrust, met nadruk op kwalitatief goed, je immuunsysteem weer op orde. Dat is ook een goed teken want dat betekent dat je in de nacht ook goed herstelt van je inspanning.

1 Dat is nog een extra reden om op herstel te letten. Je verdediging voor vervelende zaken die je gezondheid omver schoppen moet je koesteren. Je hebt tenslotte over een paar weken die leuke wedstrijd in je agenda staan. Herstel is de sleutel om gezond te blijven.

2 Dan is er nog wat. Die dag kijk je uit met plekken waar heel veel mensen bij elkaar komen. Je kunt wat voorzichtiger zijn bij bijvoorbeeld scholen of openbaar vervoer. Al die plekken waar flink gehoest en geniest wordt.

3 Wil je echt op zeker spelen de laatste weken voor je wedstrijd, train dan minder intensief. Wie licht traint bouwt aan zijn weerstand. Wie zwaar traint stelt het op de proef. Dat is een zeer persoonlijk onderdeel maar je weet voor jezelf wel wanneer je licht of zwaar traint. Probleem: die laatste paar weken schrijven schema’s meestal korte intensieve trainingen voor in de zogenaamde taperperiode. Om echt scherp aan de start te komen heb je deze taperperiode wel nodig.

4 Rustig uitlopen. Volgens mij, niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd, levert goed uitlopen ook een beter werkend immuunsysteem op. Simpel uitgelegd: je hebt flink getraind en langzaam breng je de stress op je lichaam terug naar een normale waarde. Door de geleidelijke overgang heeft dat systeem ook een kans om zich aan te passen. Onderzoek laat zien dat stress langzaam weer verlagen helpt om beter uit een training te komen.

Helaas, net als veel andere hardlopers heb ik menig wedstrijd aan me voorbij laten gaan door verkoudheden en ander viraal gespuis. Met goed plannen van punt 1 tot en met 4 kom je heel ver. We leven niet op een eiland. Je kunt niet helemaal voorkomen dat een virus je opbouw ondermijnt.

Populaire posts