Minder suiker en zout bij groenten in blik of glas

Foto: MG

Als hardloper let je op je voeding want dat helpt je bij het behalen van je doelen. Plus het is ook gewoon fijn om gezond te leven. Dan hoef je ook niet zoveel suiker en zout. Bij groenten in blik of in een pot zit vaak veel meer suiker of zout dan je denkt. Je proeft het vaak al, en dan wordt je vermoeden bevestigd op het etiket. Goed nieuws, de leveranciers besluiten om het zoutgehalte bij groenten in blik of pot met 25% te reduceren.

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout en geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen gelden hiermee voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt.

Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30% sinds 2012[1]. Hiermee blijft de productgroep één van de best presterende in de markt.

Gezondheidswinst behalen
Ruben Bringsken, voorzitter VIGEF (Groente- en Fruitverwerkende Industrie): “Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen. Aan groenteconserven wordt - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - al weinig tot geen suiker en zout toegevoegd: het eten ervan draagt voor minder dan 1% bij aan de dagelijkse inname van zout en suiker. De gezondheidswinst die we kunnen behalen door het dagelijks eten van voldoende groente staat bij ons altijd voorop. Conserven zijn vers geoogste en verwerkte seizoensproducten en daarmee een goede, lekkere en gevarieerde manier om aan de richtlijn van 250 gram groenten per dag te voldoen.”

Marc Jansen, directeur CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel): “Deze afspraak maakt deel uit van de uitvoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het is een intensieve en unieke samenwerking die er toe leidt dat de suiker- en zoutvermindering schapbreed wordt doorgevoerd, waardoor vele producten verbeterd worden. We zijn blij met de stappen die wij als supermarkten met de producenten van groenteconserven hebben gezet en nu weer gaan zetten. Samen laten we zien dat de categorie blijft ontwikkelen en ook de komende jaren blijft werken aan het verminderen van zout en suiker. Na de reducties van de afgelopen jaren zien we de komende jaren dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Breed bereik
Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn[2] vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

De wintergroenten?
Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes.  De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Seizoensproducten
De groenten die Nederlanders in pot of blik kopen zijn echte seizoensproducten. Ze worden met zorg en vaak lokaal, dicht bij huis, geteeld. Verwerking vindt kort na de oogst plaats om alle goede voedingsstoffen te behouden. Bij aankomst in de fabriek worden ze gewassen, kort geblancheerd en vervolgens ingemaakt met hitte en vacuüm. Daarna worden ze bewaard in een grote voorraadkast voor levering aan de supermarkten tot na circa een jaar het volgende oogstseizoen weer aanbreekt. Door de snelle manier van verwerken blijven de vitamines en voedingswaarden behouden. Conserveringsmiddelen zijn niet nodig en worden niet toegevoegd aan groenteconserven.

Leden van CBL: Albert Heijn, Aldi, Bidvest Deli XL, Boni Markten, Boon Sliedrecht, Coop Supermarkten, Deen Supermarkten, Detailresult, EMTE Supermarkten, Hoogvliet Supermarkten, Jan Linders, Jumbo Supermarkten, De Kweker, Lekkerland, Lidl Nederland, Makro Nederland, Nettorama, Plus Retail, Poiesz Supermarkten, Sligro, Spar, Groothandel in Levensmiddelen Van Tol, Vomar Voordeelmarkt.

[1] Bron: ‘Monitor Productsamenstelling voor zout, verzadigd vet en suiker : RIVM Herformuleringsmonitor 2014’
[2] Fabrikanten: Baltussen Conservenfabriek B.V., Bonduelle, COROOS Conserven B.V., HAK B.V.

Populaire posts