Trainingsperiodeflow

Flow, dat ken je. Je zit lekker in je vel. Je bent goed bezig in je training omdat je wordt uitgedaagd maar dat kun je goed aan. Dat voelt goed. Je ontdekt nieuwe grenzen op een veilig niveau. Je voelt je zeker, je zelfvertrouwen is geladen. Maar is ook je trainingsperiodeflow 100% geladen?

Flow ken je als het lekker loopt binnen een training. Dat is prima en dat heb je hard nodig. “Wat is trainingsperiodeflow,” hoor ik je denken.

Welke periode heb jij nodig?
Trainingsperiodeflow is een stap voorbij die eenmalige ervaring. Stel je traint voor een halve marathon. Dat is een populaire afstand. Bij de grote wegwedstrijden doen duizenden hardlopers mee aan deze afstand. Dan train je toch makkelijk 8 weken of meer specifiek op dit onderdeel. Flow in een training is mooi maar je wil die 8 weken in een flow blijven.

De mooie kanten van flow
Flow heeft als grote voordelen dat je geen beren op je weg ziet en je makkelijk traint. Je kunt alles aan, lijkt het. Tegelijkertijd sta je ook open voor kleine aanwijzingen. Je kent het wel, je voelt dat kleine pijntje in je voet en je past je trainingen daarop aan. Je merkt dat die kleine stap terug op het eindresultaat nauwelijks wat uitmaakt. Je neemt van nature slimme beslissingen. Ben je alsmaar in de stress dan ga je rare dingen doen. Je gaat met die kleine blessure langer of meer trainen want je wil zogenaamd compenseren.

Terra incognita
Daarom wil je die slimme flow 8 weken of langer vasthouden want je blijft lang goed trainen. Dan blijft het rendement van alle trainingen bij elkaar opgeteld hoog. Let wel: het is volgens mij nog een onontgonnen gebied, nog niet helemaal vastgelegd door wetenschappers die onderzoeken houden onder hardlopers.

5x Trainingsperiodeflow verbeteren
Wat doe ik om trainingsperiodeflow vast te houden?

1 – Train met vrienden. Dat kan met één iemand zijn of met een klein groepje. Als het maar gezellig is en ze durven ongeveer dezelfde uitdagingen aan.

2 – Verken een andere route. Vooral nieuwe routes in de natuur inspireren.

3 – Hardloopverhalen van anderen. Dat klinkt soft maar verhalen kunnen zeker inspireren.

4 – Voldoende rust. Dat lukt niet altijd door veel werk. Rust geeft ruimte om open te staan voor nieuwe ervaringen. In dat gebied pik je flow makkelijker op. Beter de uren rust pakken in de trainingsperiode maakt dat ik makkelijker flow oppak.

5 – Steun van familie. Word je gesteund door partner, familie en anderen? Dan voel je je zeker en kun je zonder gevoelens van twijfel je trainingen doen. Die zekerheid lijkt een basis te zijn waarop flow kan opstijgen.

Veel plezier met het vinden van jouw trainingsperiodeflow.

Populaire posts