Dat kleine verschil op links


29 mei 2020 - Genieten zeg, dat mooie weer in dit voorjaar. Was het in de winter echt rampzalig met veel storm en regen, nu is het kurkdroog. Eigenlijk te droog voor al die bomen die dat jonge groen op mijn wegen zo aangenaam maken. Eigenlijk let je niet op zoveel als je loopt, hoe je loopt. Je moet vaak een extra duwtje van buitenaf krijgen om een verschil te merken.

Onlangs mocht ik weer werken aan magazine ProLoop. Dat is het magazine van Hardlooptrainers Nederland. Ergens in een klein hoekje had ik daar ook het commentaar en de ervaring opgenomen van een fysiotherapeut die een topatlete hielp met kleine verbeteringen. Een puntje daarin, haar linker been was bij het begin van de samenwerking net wat minder sterk dan het rechter.

Hardloper met de zwakste schakel
Met opzet kies ik hier het ‘net wat minder sterk’ want bij topatleten is het woord ‘zwakker’ waarschijnlijk niet van toepassing. Al die duizenden hardlopers gaan er zomaar vanuit dat je twee benen gelijk zijn. Voor je gevoel belast je je benen ook hetzelfde. Je gaat niet opeens met links harder of zachter. Toch? Zo werkt het niet in de praktijk van moeder natuur. Bij mezelf merk ik dat mijn rechterbeen echt een stuk sterker is. Toen ik dat duwtje kreeg door dat artikel, ben ik eens gaan opletten. Zeker, ook ik merk verschil tussen links en rechts. Is dat erg? Nee. Wel als je snel wilt zijn want dan zijn je benen een ketting met de zwakste schakel.

Let er zelf maar eens op en probeer het verschil maar eens in een percentage te vangen. Bij mij is het toch zeker 10% verschil. Nu ik het weet ben ik veel kleine extra belastingen aan het doen met dat linkerbeen. Een goede balans vind ik belangrijk als hardloper. Het is niet alleen belangrijk uit het oogpunt van blessurepreventie. Onbalans leidt tot scheef belasten. Ja, dan weet je dat je risico loopt.

Van illusie naar neuromusculair
Geen illusie maken, je bent lang bezig met het herstel van balans. Jarenlang heb je op een bepaalde manier gelopen. Een inspirerende gedachte over balans terugbrengen maakt niet de tovenaar in je los de je hardlooppas corrigeert. Terug op aarde want hoe doe je dat dan wel? Het kost heel veel tijd omdat niet alleen je spieren een andere kracht moeten afgeven. Neuromusculair moet je het geheel fijnslijpen naar die perfecte balans. Je voelt wel aan, dat kan een tijd duren. Veel plezier met het zoeken naar de optimale verdeling van kracht in én uit je benen. Dat is toch een interessante opgave waar je uren hardloopplezier aan kunt beleven. Misschien lukt het wel nooit. Streven kan altijd. Daarom past dat zoeken naar balans zo goed bij hardlopen.


Populaire posts