Hardlopen en waarom trek je dan die hardloopschoenen aan?

 

Hardlopen is een van de leukste manieren van sparen.


17 november – 2020. Waarom loop je hard? Waarom moet het hard? Je komt mensen tegen die je voor gek verklaren. Je bent niet goed wijs dat veel en snel hardloopt. Gewoon dom. Gek genoeg lijkt dat aantal contacten te dalen. Eerder zijn mensen die je tegenkomt positief dat je uitdagingen zoekt in het hardlopen. Trend? Ik denk van wel, meer mensen zijn bezig met gezond leven en daar past ook bij dat je soms wat sneller gaat. Hardlopen is als een gezondheidssaldo op je bankrekening.

Vorig jaar had ik een interview met een Zweedse arts over hardlopen  en gezondheid. Het was meer een mailwisseling. Dat kwam toen beter uit dan het oppakken van de telefoon. Hij kon antwoorden op zijn beste moment en ik op het mijne. Ideaal. Maar dat stevig trainen goed is voor je gezondheid is dat verwees hij direct naar het land der fabelen. Hup, weg met dat stevig trainen. Hij was er echt heel afwijzend in. Zijn antwoord kwam er ongeveer op neer dat veel en zeer intensief trainen niet geassocieerd wordt met een lang leven.

Matig intensief dat klinkt als een beleidsdocument
Gelukkig zijn er wel talloze voorbeelden van lang en gezond leven met matig intensief sporten en bewegen. Alleen dat matig intensief klinkt voor mij altijd als een beleidsstuk en ik vind het net zo leuk om regelmatig even het gas open te draaien. Jij en ik zijn als we sporten toch geen beleidsdocumenten. Lekker hoog tempo op die twee laagjes rubber tussen je voeten en het asfalt, dat geeft je vleugels. Of ergens op een mooi bospad. Zo lang het maar vlot, snel of nog sneller gaat.

Snel en intensief trainen is dan niet helemaal passend bij de gezonde leefstijl, het is heerlijk om te weten dat je toch weer je grenzen verlegt. Iedere snelle kilometer is ook weer een bewijs dat je toch verder kunt groeien. Dat is toch een fantastisch heerlijk spel. Dat neemt niemand je af. Ik geniet van iedere kilometer die ik op die manier kan lopen.

Gezondheidssaldo op je bankrekening
> Met snelle kilometers is alsof je spaart op een bankrekening. Als je mooi rustige en snelle kilometers spaart zie je de opgaande lijn, de grensverleggende lijn. Het is een van de leukste manieren van sparen. Je maakt veel mee.

> Het is afhankelijk van je eigen inzet. Je wordt een rijker mens in wat je voelt en ervaart tijdens de trainingen. Als je niet traint, verlies je de kilometers op de bank. Je conditie gaat binnen een paar weken flink achteruit.

De rekening staat niet vast maar is flexibel naar je inzet. Gewoon blijven trainen en dan blijft je saldo goed. Je hebt op je bank een gezondheidssaldo

Waarom is ook flexibel
Nu is er een Covid-19 pandemie aan de gang. Op dit moment mag je nog maar met 2 mensen naast elkaar op 1,5 meter van elkaar hardlopen. Misschien na de persconferentie van vanavond mag dat groepje weer uit vier mensen bestaan. Voor nu heb ik dan geen doelen staan in de vorm van wedstrijden. Waarom ik nu hardloop en toch graag regelmatig op de hardloopschoenen sta is omdat ik gezond wil blijven en voor mezelf de ruimte scheppen waarin je je eigen kleine grenzen even verlegt. Een trainingsgroep opzetten is voor mij ook wel een doel. Een verwegdoel omdat het coronavirus die menselijke interactie dwarszit. Stel dat we met elkaar Covid-19 de baas worden, dan zal ik mijn hardloopdoelen aanpassen. Tot die tijd, blijf gezond. Vanavond ga ik een ronde hardlopen.

Facebook
Twitter


Populaire posts