Lang langer langst ook in batterijduur

 

Lange batterijduur, heel fijn bij lange tochten. Foto: met dank aan Garmin.


Houd je ook van hardlopen? Ja, anders kom je hier niet op deze pagina. Veel lopers starten en gaan in de loop van hun hardloopcarrière steeds langere afstanden maken. Begeleidende techniek of technologie moet dat ook kunnen bijbenen. Gelukkig lukt dat ook, de batterijduur wordt steeds langer.

Recentelijk had ik een vervelende ervaring met een sporthorloge. De verbinding viel iedere kilometer weg. Het gaat om het hardlopen. De weg, het weer, je passen en de vrijheid ervaren. Dan komt zo een stom piepje ‘oeps er is iets met de verbinding’ echt niet lekker uit. Daarom ben ik weer terug gegaan naar mijn vertrouwde app op de telefoon. Vrees niet, dat horloge ga ik echt weer resetten en dan komt het vast goed. Eerst weer terug naar de app want ik blijf wel hardlopen.

Die app is rechttoe-rechtaan. Weinig fratsen en maar toch heel veel informatie, zelfs voor het gratis deel (Runkeeper van ASICS). Daar word ik altijd wel blij van. Een paar jaar geleden liet de registratie wel eens te wensen over. Je liep dan bijvoorbeeld een paar km volgens de app en daarna viel de verbinding weg en dan opeens weer een paar honderd meter. Je kreeg er haakse bochten van in je parcours op je scherm terwijl je veel meer km’s maakte. Daar merk ik al meer dan een jaar niets meer van. Feilloos volgt hij mij als ‘big brother is watching me’.

App altijd?
Blijf ik dan voortaan altijd met die app lopen? Dat weet ik nog zo net niet. In dit voorjaar ben ik gestart met de opbouw naar een marathon. Daarbij loop je lang, langer naar langst. Uren breng je door op het asfalt en andere paden. Ik besteedde veel tijd aan de duurtrainingen want boven de 21 km kwam ik anders nooit. En mijn laatste halve marathon was ook al weer een paar jaar geleden. Een horloge heeft dan echt wel voordelen boven een telefoon.

Mobiele telefoon heeft voor- en nadelen
Ten eerste is een telefoon op een training van 30 km toch een apparaat wat in de weg zit. Een beetje te zwaar, te lomp en dat loopt niet lekker. Het voordeel is wel dat je iedereen kunt appen en foto’s kunt maken. Ik val ook nog wel eens terug op de navigatie, zeker in voor mij onbekende gebieden. Menig keer heb ik met een loopmaatje of solo toch die extra leuke lus erbij gemaakt. Og ging het gewoon om, om de weg terug te vinden. Je communicatiecentrum is gewoon bij de hand in dat apparaat. Soms is dat ook wel een veilig idee.

Maar mijn telefoon is geen krachtpatser in zijn batterijduur. Ik moet er voor de lange trainingen echt aan denken dat de telefoon goed is opgeladen. Zo niet, dan maar voor lief nemen dat het snel voorbij is. Of al beslissen om thuis achter te laten. Meestal gaat dat wonder van beltechniek mee. Daarbij pas ik nog wat aan bij de instellingen zodat het verbruik tijdens de lange duurloop laag is.

Dan het horloge. De huidige generaties horloges bezitten meestal een robuuste batterij. Ook als je het vergeet op te laden, kom je nog een lange duurloop door. Dat gaat natuurlijk niet eeuwig goed maar de batterij van die klokjes om je pols doen het wel stukken beter dan mijn toch al wat bedaagde smartphone.

Voeding uit de zon
Nu zie ik net dat Garmin zijn Enduro horloge kan opladen met zonne-energie. Ha, eindelijk. Die eeuwige bron van licht en dus energie kan ook de hardloper tijdens zijn lange runs voeden. Bovendien heeft die Enduro 2 ook navigatiekaarten. Want nu ben ik nog maar net in de groep gekomen van marathonlopers maar ik ken traillopers die veel langere afstanden afleggen op hun vrije zaterdag. Dan is het helemaal top als de nieuwe technologie heel, héél lang in actie kan blijven door batterij en zon. Mooie dat de ontwikkelingen voor hardlopers zo ver gaan.

Kostbare batterijduur
Die moderne techniek kost ook wat. Heel veel. Als je zo een fanatieke trailloper bent, dan heb je dat er vast graag voor over. Die trend naar een lange batterijduur voor je hardlooptechniek zal wel blijven. Tenslotte willen we zo min mogelijk opladen en zoveel mogelijk kilometers geassisteerd worden door die techniek. Koop je een sporthorloge of telefoon, kijk dan zeker naar de specs met daarbij de batterijduur.Populaire posts