De ideale trailrunningschoen is lastig kiezen - 5 tips

 



Met je gewone wegschoenen trailrunnen, dat kan maar het haalt ook wel veel lol weg. Wil je starten met trailrunning en je gaat dat vaker doen over een langere periode? Kies dan toch voor een paar goede trailrunningschoenen. Denk aan de volgende 5 tips.

Trailrunning betekent genieten van de natuur, je conditie verbeteren en je grenzen verleggen. Maar om optimaal te kunnen trailrunnen, heb je wel de juiste schoenen nodig. Waar let je op bij het kopen van de ideale trailrunning schoenen? Daarom 5 belangrijke tips.

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort terrein je gaat lopen. Trailrunning schoenen zijn namelijk ontworpen voor verschillende ondergronden, zoals modder, rotsen, gras of zand. Afhankelijk van het terrein heb je meer of minder grip, demping, stabiliteit en bescherming nodig. Kies daarom een schoen die past bij jouw favoriete trails. Schoenen die geschikt zijn in de gladde modder in bijvoorbeeld de Ardennen presteren minder goed op de harde stenen in de Alpen. Kijk daarom goed waar je veel traint en waar je wedstrijden zijn.

Ten tweede is het essentieel om de juiste maat en pasvorm te vinden. Trailrunning schoenen moeten niet te strak en niet te los zitten, maar precies goed. Dat is de diplomatieke formulering maar de praktijk leert dat je schoenen echt nog beter om je voeten moeten zitten dan bij de wegschoenen. Je wilt namelijk voorkomen dat je voeten gaan schuiven, schuren of knellen in je schoenen. Dat kan namelijk leiden tot blaren, eelt of blessures. Meet daarom je voeten op en pas verschillende merken en modellen aan. Let ook op de vorm van je voetboog, de breedte van je voorvoet en de hoogte van je wreef.

Ten derde is het verstandig om rekening te houden met je loopstijl en -techniek. Trailrunning schoenen hebben verschillende eigenschappen die invloed hebben op hoe je loopt, zoals de drop, de flexibiliteit en het gewicht. De drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet van de schoen. Een lagere drop stimuleert een meer natuurlijke landing, terwijl een hogere drop meer comfort en ondersteuning biedt aan de hiel. De flexibiliteit bepaalt hoe makkelijk de schoen meebuigt met je voet. Een flexibelere schoen geeft meer gevoel met de ondergrond, terwijl een stuggere schoen meer stabiliteit geeft. Het gewicht tenslotte beïnvloedt hoe snel en soepel je loopt. Een lichtere schoen maakt je sneller en wendbaarder, terwijl een zwaardere schoen meer duurzaamheid en bescherming biedt. Gewicht is daarom echt ook een factor die je bij iedere stap beïnvloedt. Je kunt je voorstellen dat je bij het dalen snel moet reageren. Je wilt naast dynamisch bewegen ook met zekerheid je pas maken en dat vraagt om optimale grip.

Ten vierde, de eerste trailschoenen met een carbonplaat komen op de markt. Het lijkt een voordeel, maar veel merken brengen nog steeds hun schoenen uit zónder die extra kracht in de zool. Maak voor jezelf of je echt die carbonplaat nodig hebt. Volg de trailwereld in de komende jaren zodat je kan beoordelen of de carbonplaat de traditionele zool met demping kan verslaan.

Ten vijfde, vergis je niet in het Nederlandse landschap! Nee, we hebben geen Zwitserse Alpen maar wel heel veel hoogtemeters met venijnige klimmetjes. Het is een heerlijk land om in te trainen en wedstrijden te lopen. Denk niet dat alleen de landen om ons heen goed genoeg zijn om te gaan trailen. Nederland heeft veel te bieden. Nederland kenmerkt zich vaak met bos- en zandpaden (zie bijvoorbeeld de foto). Zodra het regent, verandert dat meer in modder. Dat vraagt om een andere manier om te gaan trailen. Train onder verschillende omstandigheden en dan wordt trailen een groot avontuur.

Populaire posts