Tempo variëren, ook in warm weer – 5 punten waarom

 

Variëren tijdens de training ook goed voor samenspel ligamenten, pezen en spieren.

De mussen vallen van het dak al is het vandaag net een graadje lager dan in de afgelopen week. Mijn vorige artikel ging over hardlopen in warm weer en wat je er tegen kunt doen. En toch, kun je maar beter in je tempo blijven variëren. Poeh, dat klinkt vermoeiend. Moet dat echt, vraag je je af? Inderdaad, ook als het warm is.

Hoe zit dat dan met de trainingsvoordelen want het is al warm genoeg?

1 > Efficiënte motor
Van variatie krijg je het warm, natuurlijk vooral in de afstanden die je sneller loopt. De zweetdruppels lopen dan ook harder van je lijf. Je motor als hardloper is niet zozeer die benen die je al die kilometers dragen maar het samenspel van longen en hart. Die twee zorgen voor de overdracht van zuurstof naar je spieren. Dus, als je die functie verbetert, is het mogelijk om sneller te lopen. ‘Mogelijk’, zet ik erbij want iedereen reageert weer anders op trainingsprikkels. Je hebt geen garantie op succes, bij welk schema of trainingsadvies dan ook. Het zit niet alleen in sneller worden maar tegelijkertijd word je motor, van hart en longen ook efficiënter. Dat is zeker fijn als je wel eens een training hebt die per ongeluk wat langer uitvalt. Dat heb ik wel eens met nieuwe looproutes die ik niet helemaal plan maar ongeveer in m’n hoofd heb. Dat is dan niet erg want je loopt er toch prima doorheen, door al die gevarieerde trainingen. Maar het is natuurlijk ook fijn bij een wedstrijd, dan weet je dat je die ook goed uitloopt. Die efficiëntie is ook nog eens een psychologisch positief voordeel. Leuk toch, hoe dat verbonden is met elkaar.

2 > Warm, wandelpauze
Met warm weer varieer ik iets meer met wandelpauzes. Je hart moet harder werken tijdens warm weer om al dat bloed rond te pompen. Dat is al een hele klus. Hardlopen in warm weer vraagt meer van je. Wie een hartslagmeter draagt, zal ervaren dat je dan meestal toch een aantal slagen hoger loopt in vergelijking met koeler weer.

3 > Hartslag eerder op hoog niveau
De wandelpauze zorgt voor variatie in hart en longen en je kunt even bijkomen. Vervolgens zet je weer je tempo aan. Doordat in de basis het hart al harder moet werken, hoeven je snellere stukken in de variatie niet héél snel te zijn. Je komt vlot op een hoge hartslag. En je hoeft het niet helemaal op te jagen in warm weer.

5 > Ligamenten, pezen en spieren optimaliseren
Maar er is nog iets te zeggen voor variatie in je training, ook in warm weer en dat zit wel weer op spierniveau. In vertragen, versnellen, het leidt tot ander gebruik van je pezen, 
ligamenten en spieren. Dat is goed. Gebruik je het goed dan maak je dat geheel sterker. Denk aan veerkracht en kracht die je vergroot. Dat is heel waardevol. Dan nog iets. Je haalt de eenzijdigheid van de impact van het duurlooptempo eruit. Dat zijn belangrijke voordelen voor jou in de ontwikkeling als hardloper.

Ga er lekker op uit, ook met dit warme weer. Let op je hartslag en bedenk dat ook korte trainingen een goede trainingsprikkel geven. Veel trainingsplezier en geniet tijdens de wandelpauze van je omgeving!

Populaire posts