Meedoen belangrijker dan presteren

Foto: Kounosu, Wikipedia Commons. Kopgroep vrouwen marathon Yokohama in 2009.

Als je iets als hardloper wilt voorkomen dan is het wel dat je overtraind raakt. Hardlopen is je favoriete sport, jouw heerlijke vrije tijd. Je wilt lekker blijven hardlopen. Niets vervelender als je dan door overtraining niet verder kan. Hoe pak je het dan aan?

Spieren en psyche tijdelijk op
Overtrainde sporters, afhankelijk van de mate waarin je overtraind bent, hebben veel tijd nodig om weer op het echte competitieve niveau terug te keren. Overbelasting is letterlijk teveel vragen van jezelf. De belasting is té hoog. Vaak geven pezen, banden en spieren luid en duidelijk aan je door dat de inspanning teveel is. Een beetje minder sporten helpt niet omdat de prikkel snel als te hoog wordt ervaren. Ook geestelijk is overtraindheid duidelijk, meestal in de vorm van vermoeid voelen en blijven.

Beetje minder werkt niet
De prikkel moet duidelijk fors lager zodat herstel een echte kans krijgt. Om je een idee te geven: Marianne Vos gaat nu na 10 maanden weer haar eerste wedstrijd fietsen. 10 volle maanden, dat is een lange tijd voor een sporter. Nu ben jij geen topsporter maar toch kan overtraining ook jou raken. Het hangt namelijk niet van het niveau af maar in hoeverre je te hard traint. Trainen blijft gezond als je de balans niet té ver verstoort.

Positief omkeren
Overkomt het je, verlaag het sporten fors. In het begin is sporten lastig en soms zelfs onmogelijk. De truc om eruit te komen is de instelling: Meedoen is belangrijker dan presteren. Je moet het plezier weer terug vinden. Het liefste met een zo laag mogelijke belasting. Daarmee kun je het oververmoeide omkeren naar het pure hardloopplezier. Het plezier in de sport moet weer helemaal terug zijn, dat mentale proces zorgt er vaak voor dat je kiest voor gezond en verantwoord sporten. Vanuit dat punt herstel je de balans weer in trainingsbelasting.

Tijd speelt geen rol meedoen wel
Veel hardlopers gaan voor snelle tijden. Probeer dat van je af te schudden als je overtraind bent. Je hebt vaak nog een periode nodig voordat je echt kunt denken over snelle tijden. Wedstrijden lopen is niet erg want dat biedt vaak een omgeving die stimulerend is. Richt je dan niet op de tijd. Wie weet moet je wel je sporthorloge juist weglaten zodat je niet toch dat prestatiegedreven deel van je karakter opdrijft. Meedoen is de winst.

Je kunt de trainingen van Marianne Vos volgen omdat ze haar Strava gegevens op haar website zet.

Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts